pentru palmele mele

miercuri, 3 octombrie 2012

Relaţia- etapele clădirii

Am vrut să scriu despre altceva (Infidelitate), însă lacrimile unei femei care nu înţelege de ce bărbatul pe care susţine că-l iubeşte a părăsit-o după o „megarelaţie” de 2 luni, m-a făcut să mă revolt.

Poate revolta mea va ajuta pe cineva! Doamne ajută!:)
Povestea ar fi cam aşa: 2 luni de relaţie, în care totul părea perfect, declaraţii, ieşiri, flori, plimbări, fluturaşi în stomac. Ştiţi cu toţii cam ce simptome mai implică, aşa că nu mai tastez.
După aceste 2 luni, „exact când eram convinsă că am găsit bărbatul potrivit, se schimbă brusc: nu mai vrea să ieşim la fel de des, nu mai facem dragoste ca altădată, nu mai simţim fluturaşii şi nevoia de a ne vedea zilnic. Când îi reproşez asta, repetat, mă părăseşte, spunând că trebuie să las lucrurile să vină de la sine!.”

Am să încerc să mă fac înţeleasă. Sper să reuşesc.
O relaţie este un ciclu de viaţă. Ca orice ciclu, are mai multe etape. Peste care, dacă treci, nu poţi decât eşua.
În 2 luni, după descrierea acelor trăiri, nu pot afirma decât că se aflau în etapa de îndrăgostire.
Vă amintiţi de comenatriile poeziilor de Eminescu? Eu îmi amintesc perfect, adoram să le desluşesc tainele. Era vorba despre Eros, sau iubirea romantică. (Doamne, şi ce mi-o mai doream!) acea iubire despre care, mai târziu, am aflat că reprezintă cea mai înşelătoare formă de iubire din câte există. Că este temporară şi schimbătoare.
Cum adică?
Păi... orice este nou, este palpitant, excitant, râvnit. Este altceva. Necunoscutul naşte dorinţă. De cunoaştere. De explorare, de fuziune. Când însă a trecut de la străin, la cunoscut, vraja de rupe:” nu mai facem dragoste la fel ca înainte, nu mai aveam fluturaşi în stomac, etc.” (evident că aici, a face dragoste a fost confundat cu a trăi o nouă experienţă sexuală, cu un partener nou, ceea ce nu este identic cu A FACE DRAGOSTE! Faci dragoste când înveţi ce este ea, nu atunci când nu ai habar, dar susţii că o faci pentru că ai un raport sexual animat de dorinţe şi pulsiuni)
Exact despre acest tip de iubire vorbea şi persoana aceasta. În această fază era.
Grav nu este faptul că NU MAI SIMT, ci faptul că nu ai răbdare să treci la stadiul următor. Care înseamnă, de fapt, voinţă. Voinţa de a merge mai departe cu această persoană, de a-ţi lua un angajament în ceea ce priveşte continuarea acestei relaţii, prin care ÎNVEŢI SĂ IUBEŞTI. (a învăţa să iubeşti înseamnă să VREI, să AI RĂBDARE, să AI FORŢA DE A-ŢI STĂPÂNI IMPULSURILE, să APELEZI LA TIMP pentru a satisface nevoile partenerului tău, să te CONCENTREZI, să te SINCRONIZEZI, să ASCULŢI, să DEVII INTELIGENT!)
TOATE ACESTEA SE ÎNVAŢĂ!
Ceea ce este trist este faptul că se vrea trecerea de la GRĂDINIŢĂ, la admiterea la DOCTORAT. Asta aşa, ca o comparaţie din care să înţelegem cum stă treaba cu trecerea peste etape.
Când vrei totul repede, într-o relaţie, este ca şi când ai dori să ajungi la acel doctorat, când tu nu ai abilităţi nici măcar de vorbire fluentă.
Vei eşua pentru că nu ai abilităţile necesare şi nu poţi da vina pentru asta pe partener. Abilităţile se dezvoltă în timp. Nu este vina profesorilor universitari pentru că tu nu ştii să scrii!
Abilităţile pe care trebuie să le deprinzi pentru a face ca o relaţie să meargă au şi ele nevoie de timp pentru a fi predate, exersate. Când te grăbeşti, în schimb, îţi arăţi lipsa unei maturităţi emoţionale. Ca un copilaş care vrea ciorba ACUM, când a văzut morcovul pe care mama îl curăţă.
A iubi este o artă. Care se învaţă. Dacă faptul că au dispărut fluturaşii te face sa cauţi pe altcineva care să îţi satisfacă din nou aceste nevoi de „aiureală”, e clar că nu ai trecut la iubirea adevărată, ci din lipsa răbdării, ai rupt relaţia pentru că vrei recompensa imediată. (ştiţi testul prăjiturii:)
A trece de la îndrăgostire la iubire înseamnă, de fapt, a trece de la fierbere şi clocot, la acalmie. A înţelege că împlinirea nu constă în a CUCERI pe cineva, ci a PĂSTRA.

O relaţie nu înseamnă ÎMPREUNĂ PENTRU TOTDEAUNA, înseamnă angajamentul mutual de: ÎMI DAU VOIE SĂ NU ŞTIU NIMIC PENTRU A ÎNVĂŢA TOTUL! (Adrian Nuţă)
O relaţie înseamnă să realizezi diferenţa dintre a fi condus de afectivitate (îndrăgosit) şi a fi condus de voinţă (să iubeşti).
Şi înţelegând acestea, ai putea ajunge ÎMPREUNĂ PENTRU TOTDEAUNA! (acum chiar că e necesar să stiţi testul prăjiturii!!!!)

3 oct 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

dreptul la replica