pentru palmele mele

miercuri, 10 iunie 2009

Revolta la Tacere

E normal , oare , sa taci atunci cand totul in tine striga ? e normal sa te ascunzi dupa cortina insensibilitatii , cand tu de fapt stii cat te afecteaza indiferenta celorlalti ?
De ce taci , omule , atunci cand vezi cata nedreptate este in lume? De ce continui sa lasi totul in mainile destinului , cand iti poti cladi singur propriul drum in viata ?
Crezi ca-ti va da careva din fericirea lui? Crezi ca tacand tu , inchizi gurile altora?
Oare tu nu ai nimic de spus impotriva vietii ? nu e oare CUVANTUL instanta intermediara intre Fericire si Nefericire ? crezi tu ca daca taci vei ramane acelasi om ? nu , fiinta! Tacand , te transformi in nimic si urci treptele unei nedreptati recalcitrante si dai altuia prilejul de a castiga in locul tau .
De ce te abtii , atunci cand convingerile tale sunt ferme ? oare nu pot fie le la fel de puternice , cu un impact atat de puternic asupra ratiunii tale , incat sa lupte pana si cu instinctual de conservare ?
De ce nu ai curajul sa te revolti impotriva atator falsitati din lume ? ce crezi tu ca vei primi in schimbul tacerii ?
Omule , de ce apelezi la nihilismul propriilor pareri , pentru simpla idée ca nu poti face nimic care sa-ti afiseze superioritatea in raport cu subalternii tai ? e oare normal sa pastrezi aceeasi idee blamata , anacronica , de a tacea cand ti se fac observatii si ti se aduc acuzatii false ?
Stiai ca toti avem dreptul la replica ? atunci de ce nu strigi raspicat , ca-l vrei ? de ce sa taci , ca si cand cei care te invinuiesc ar avea dreptate , atunci cand poti sa te revolti ???
Tu , adultule , de ce nu-ti dovedesti maturitatea , cerand socoteala invinuirilor aduse ? e normal oare sa-I lasi pe “ superiori “ sa te calce in picioare ?
Tu , omule sarmn , de ce taci cand vine un bogatas sa te ameninte ? ti-e teama de amenintarea lui ? te simti mai bine lasandu-l sa-si mareasca “ impactul “ ?
De ce taci cand te jigneste ? pentru ca tu esti nevoias si el are de toate ? nu crezi ca e la fel de benign sa-I dai replica , precum I se pare lui sa te apostrofeze ?
Dar crezi tu sarmanule , ca este mai important in lume : bogatia sau demnitatea ? cu ce e el mai demn ca tine ? prin bani , prin putere , prin influenta ?
De ce nu-I dai o lectie de viata , punandu-l sa se priveasca in oglinda si sa-si vada valoarea morala ?
Si tu , adolescentule , de ce taci , cu lacrima la calda pe obraz , cand un adult te plesneste si te insulta ? pentru ca e el adult ? si prin asta are dreptul de a te rani? De ce nu-I intorci palma ?de ce nu-I intorci jignirea ? pentru ca esti PREA MIC ? si asta inseamna ca trebuie sa-I accepti lui toate loviturile , sa fii “ sacul lui de box “ ? de ce taci ? – te intreb din nou !
Nu ti se pare ca te considera prea neimportant , prea fara valoare in fata lui ?
De ce-l asculti cum te raneste cu fiecare cuvant , in timp ce tu pleci rusinat capul cand iti reproseaza ca ti-ai spus parerea , cand ar fi trebuit sa taci si sa iti inghiti cuvintele , pentru ac esti doar ADOLESCENT ?

De ce te rusinezi ? de varsta ta ? hai sa-ti spun un secret : adultul te raneste pentru ca te invidiaza ! te mira , asa-I ? da , te invidiaza , pentru ca el nu mai e ca tine , pentru ca a ajuns la satietate , pentru viata a inceput sa-l persifleze , sa-l agaseze ! de ce nu ai ascultat mai atent la vorbele lui , sa vezi ca ele formeaza un ACROSTIH : “ m-am saturat de maturitate ! “
Iar Tu , Dumnezeule crud , de ce taci , atunci cand vezi atata nedreptate ? chiar nu Te intereseaza cate lacrimi varsam din cauza atator falsitati ? nu Te-ai saturat de cabotini , de perfizi , de prefacuti ? nu Te-ai saturat sa ne vezi tacand , ca niste plante atunci cand sunt rupte , desi avem dreptul la cuvant ?
De ce taci si uiti ca TOTI suntem egali in fata TA si ca fiecare are dreptul sa se revolte ?
E oare drept ?


Monica Berceanu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

dreptul la replica